(Foto: Tom Van Cakenberghe)

Vores historie – Sådan startede Chimalaya Charity

Chimalaya Charity startede i 2009 med én kvindes rejse til Nepal. Jurist og psykoterapeut Pia Torp tog afsted primært for at støtte sin mand, der skulle på en tre måneders bjergbestigning til Mount Everest. Uden kendskab til landet havde hun ikke tænkt i egne projekter. Men i samme øjeblik hun landede i Nepal, blev hun ramt af landet og befolkningen i hjertet.

For et forunderligt menneskeligt overskud lyste op midt i den største armod i et af verdens fattigste lande. Det var umuligt ikke at blive både imponeret og dybt berørt af det. ”Hvordan kan jeg bruge mine erfaringer her”, var Pias første tanke. Grebet af Nepals skønhed og æstetik gik hun i gang med at få fremstillet en særlig kollektion af stentøj. En produktion, der ville støtte de lokale pottemagere og deres familier direkte og bringe nyt liv til en meget gammel tradition. Det tog nogle års hårdt arbejde og stædighed at få hele forsyningskæden til at virke. Det var derfor en stor glæde, da stentøjet blev indkøbt af både Louisiana og ARoS kunstmuseers designbutikker og benyttet af stjernekokke fra flere af Nordens Michelin-stjerne restauranter.

Salget af stentøj og senere cashmere tørklæder skulle generere penge til sårbare børn i Nepal i form af velgørende projekter. På den måde kom Pia Torp i kontakt med alle mulige mennesker, som på forskellig vis arbejder på at forbedre vilkårene for bl.a. kvinder, nyfødte og handicappede børn.

En norsk professor i ernæring ved Oslo Universitet henviste hende til to nepalesiske læger, efteruddannet i Norge med speciale i fejlernæring. Det møde udmøntede sig i 2014 konkret i etablering af Chimalaya Charity Mother Clinic i Bode/Thimi området lidt udenfor Kathmandu. I et samarbejde med Bode kommune er det lykkedes at skabe lokal opmærksomhed omkring klinikken, som benyttes af hele lokalbefolkningen.

I dag har en af de frivillige i foreningen, indretningsarkitekt Anja Holdt Lange, indehaver af Dekoform i Odense, overtaget importen af stentøj. Pia Torp kan på den måde koncentrere sig om Chimalaya Charity og arbejdet med at bekæmpe den farlige fejlernæring hos børn i Nepal.