(Foto: Tom Van Cakenberghe)

Støtte til handicappede børn

Det skønnes, at godt 15% af den nepalesiske befolkning har en eller anden form for handicap. Denne gruppe er nogle af de mest udstødte i landet. For det stadig er almindelig folketro, at et handicap er en straf for gerninger begået i et tidligere liv.

Vi har fra første færd haft et samarbejde med Disabled Service Association – DSA. DSA er en unik lille institution i Nepal, et skolehjem, der aktivt arbejder for at hjælpe handicappede børn. Handicappede børn (fx døvhed pga ubehandlede øreinfektioner) lever oftest deres liv i social isolation. 78 % af handicappede børn er ikke i skole (kilde: Handicap International). Dvs. at liv forkrøbles allerede inden, de er i gang..

I dag støtter vi mest med indsamlinger, når vi kan. DSA nyder nu bred støtte fra andre internationale organisationer, så vi koncentrerer vores hovedindsats om Chimalaya Charity Mother Clinic. Da handicappede fortsat stigmatiseres, er vi særligt opmærksomme på at hjælpe forældre med handicappede børn og på den måde gå foran med et godt eksempel ved at inkludere dem i vores arbejde.

Fysioterapi

Arbejdet med DSA’s handicappede børn i Chimalaya Charitys første tid medførte, at vi efter behov koblede en dansk, frivillig fysioterapeut på. Christian Iuul har på sine ophold lavet træningsprogrammer til de handicappede børn, som de virkelig har gjort brug af. I et forsøg på over seks måneder oplevede de store fremskridt i forhold til bevægelighed og fleksibilitet. På vores klinik har han givet unge som gamle træningsprogrammer til store glæde for alle. Rigtig mange nepalesere er nedslidte pga. hårdt fysisk arbejde et helt liv. Med den rette træning kan man forbedre livskvaliteten betragteligt. Typisk har man på børn med deforme ben som følge af fejlernæring opereret igen og igen. Christian Iuul har vist med stor succes, hvor langt man kan komme med træning, som også kræver langt færre ressourcer end operationer.

Fysioterapi er en ret ny disciplin i Nepal. Vi vil gerne være med til gå foran med et godt eksempel og vise, hvordan fysioterapi kan afhjælpe smerter.